19 - 22 maj Svenska Mässan Göteborg
Tillbaka till startsidan
Dela
Facebook Twitter

Tillsammans utvecklar vi en stark svensk industri

Företag flyttar hem produktion till Sverige. Siffror visar att svensk industri är stark och på ytterligare framgång. I Davos talas om en fjärde industrirevolution, säger Mikael Damberg, socialdemokratisk närings- och innovationsminister, när han talar på IF Metalls kongress.

Närings- och innovationsministern – eller industriminister som han själv kallar sig då det är detta han har jobbat mest med den senaste tiden – tackar också IF Metall och Anders Ferbe:

- Det hade aldrig blivit så här bra om inte IF Metall hade varit med i detta arbete. Du har varit en av dom som satt industrin tillbaks i finrummet Anders Ferbe, säger Mikael Damberg, som också ser fram emot att fortsätta det jobbet med Marie Nilsson. 

För det fanns en tid när svensk industrin dömdes ut och förre statsministern satt på toppmöte i Davos att we used to have people in the industry – but they are basically gone.

- Nu vid senaste toppmötet talar man om den fjärde industrirevolutionen, och i Sverige ser vi en industri som inte varit så positiv sedan före 90-talet, säger Mikael Damberg, och fortsätter:

- Det är också IF Metalls medlemmar som är grunden för svensk industri och svensk konkurrenskraft.

 Men det är också IF Metalls medlemmar som först möter nedgångarna.

- Där vill vi se över hur vi ökar skyddet för era medlemmar, menar Mikael Damberg.

 

 För att undvika att 60 000 industrijobb försvinner – och gör det helt i onödan på grund av att det förs en politik som inte tar industrin på allvar.

- Det var era medlemmar som drabbades då och det var IF Metall som fick hitta egna lösningar, säger Mikael Damberg och fortsätter:

- Vi vill använda bättre tider till att förbereda för tuffare tider. Med kompetensutveckling som stärker konkurrenskraften och som är rustad även vid ekonomisk nedgång. 

Den svenska modellen ska fortsätta utvecklas, inte avvecklas, och även om Mikael Damberg är tacksam för IF Metalls påverkan hittills riktar han en uppmaning till ombuden:

- Fortsätt driv på, jaga oss, så vi inte blir för bekväma i regeringsställning, och fortsätt backa Stefan Löfven inför nästa val!

Prenumerera på nyhetsbrev

Publicerad 2017-05-22