19 - 22 maj Svenska Mässan Göteborg
Tillbaka till startsidan
Dela
Facebook Twitter

Tänder och karens i kongressens sista debatter

Kort talartid till trots blev även kongressen sista debatter i blocket Vårt samhälle livliga och engagerade. Tandvård och a-kassans karensregler var några av de ämnen som engagerade ombuden.

Inte mindre än tre motioner handlade om att många medlemmar drar sig för att gå till tandläkaren för att de inte har råd. Detta med ännu dyrare behandlingar och följdsjukdomar som följd.

– En reform som innebär att tandvården ingår i patientavgift kopplat till högkostnadsskyddet kan vara livsavgörande, sa Tommy Ottosson, avdelning 40 Västbo-Östbo, och fortsatte med en berättelse:

– En medlem hade inte råd att gå till tandläkaren för en infektion i en hörntand. Det slutade med att han fick byta en hjärtklaff när infektionen spred sig.

Karensdagen i sjukförsäkringen liksom a-kassans sju karensdagar bland mycket annat avhandlades också. Där hördes röster om att ingen vinner på att medlemmar går till jobbet fast de är sjuka för att undvika karensen.

– Andra kan jobba hemma om de är krassliga, men vi kan inte ta med våra maskiner hem. Karensen slår hårt just mot våra medlemmar, Susanne Öhrn, avdelning 46 Blekinge.

När det gällde a-kassans karensdagar var bland andra Daniel Lundqvist, avdelning 16 Mälardalen, uppe i talarstolen.

— Om du är inblandad i en bilolycka där felet inte är ditt så slipper du betala självrisken i bilförsäkringen. Med andra ord känns karensen i a-kassan ganska orimlig när du blir uppsagd på grund av en anledning som du ej orsakat själv.

Prenumerera på nyhetsbrev

Publicerad 2017-05-30