19 - 22 maj Svenska Mässan Göteborg
Tillbaka till startsidan
Dela
Facebook Twitter

Barnomsorg på natten engagerar

Medlemmar tvingas tacka nej till jobb på grund av att det inte finns barnomsorg på obekväm arbetstid. Det vittnade flera ombud om i en engagerad debatt sist på kongressen tredje dag.

En av alla de ombud som gick upp och talade för att förbundsstyrelsen ska verka för ett lagkrav om barnomsorg på obekväm arbetstid var Petra Lundström från avdelning 44 Halland. Hennes anförande var av det personliga slaget och träffade rätt i hjärtat på många av ombuden.

– Jag var arbetslös och ensamstående med två barn. Så fick jag ett jobb som svetsare. Jag blev jätteglad. Äntligen skulle allt ordna sig! berättade Petra och det lät ju som en solskenshistoria.

Hennes anförande tog dock en mörkare vändning.

– Jobbet jag hade fått innebar skiftgång och det visade sig vara två års kö till det enda nattis som finns i min kommun. Med lite tur kunde jag alltså få plats till ett av mina barn, om två år…

Och därmed fick Petra Lundström tacka nej till sitt nya jobb. Någon annan lösning fanns inte.

– Till råga på allt fick jag en varning från Arbetsförmedlingen för att jag hade tackat nej. Så här kan det inte få fortsätta, slog Petra Lundström fast.

Det var förbundsstyrelsens Anna Fernebro som gick upp och försvarade förslaget om att anse motionerna om barnomsorg som beaktade.

– Vi är väl medvetna om att trots att regeringen gett kommunerna extra pengar till den här typen av barnomsorg så är det ofta som det inte fungerar. Men det är också så att de här frågorna beslutas på kommunnivå och där har vi all möjlighet att påverka om vi engagerar oss politiskt.

När det blev dags för omröstning stod det dock klart att Petra och de andra som gått upp i talarstolen lyckats övertyga resten av ombuden om att IF Metall ska trycka på i frågan om att lagstifta för att få till en barnomsorg som möter industriarbetarnas behov.

Prenumerera på nyhetsbrev

Publicerad 2017-05-22