19 - 22 maj Svenska Mässan Göteborg
Tillbaka till startsidan
Dela
Facebook Twitter

Alltid IF Metalls bästa i främsta rummet

Det blir känslosamt i kongresshallen under Anders Ferbes avslutningstal. Det är inte bara han som är tagen av stunden. Ingen kan undgå att känna Anders Ferbes genuina kärlek till det fackförbund han tjänat i decennier och att den kärleken är ömsesidig uttrycks i långa, varma applåder och en och annan tår.

Det börjar med att Anders Ferbe överraskas av en film, ackompanjerad av körsång. En körsång som han själv, i yngre upplaga, i allra högsta grad är delaktig i. Medan sången ljuder om socialism och internationell solidaritet visas bilder från Anders Ferbes liv.

Han inleder sitt tal med att varna för nostalgi och tron att allt var bättre förr. Nej, rikta alltid blicken mot framtiden är budskapet.
– Era gärningar bär vårt förbund in i framtiden. Ni har under den här kongressen visat att ni vill och kan bära facklan vidare. Ni har visat att lågan fortsätter att brinna med intensiv glöd.

IF Metall väljer aldrig de enkla lösningarna, eller populism, konstaterar han.

– Mitt budskap till er som tar IF Metalls engagemang vidare är, fortsätt att se helheten. Se hela människan, se människans hela tillvaro, säger Anders Ferbe, och uttrycker en förhoppning om att förbundet fortsätter vara den enskilt starkaste kraften på svensk arbetsmarknad. En kraft som tar ansvar för hur löner och villkor i arbetslivet sätts i Sverige.

Anders Ferbe framför sitt varma, innerliga tack till alla berörda.

– Att jag, en pojk med enbart grundskola, uppvuxen i skuggan av bolaget i Huskvarna, Huskvarna vapenfabrik för er som är historiskt intresserade, efter 47 års förvärvsarbete och fackliga och politiska förtroendeuppdrag i mer än fyrtio år skulle få möjligheten att här och nu tacka er är enormt stort.

Han får applåder som aldrig vill ta slut och börjar gå ner från scenen men får då frågan av sin efterträdare Marie Nilsson om han ändå inte vill stanna kvar där en liten stund. Hon går tillbaka till den där dramatiska dagen i januari 2012, när det stod klart att Anders Ferbe, då vice ordförande, snabbt måste gå in och ersätta Stefan Löfven.
– Jag kan inte tänka mig någon som var bättre rustad för uppdraget, säger Marie Nilsson och fortsätter att beskriva Anders Ferbe som en som lever efter mottot ”verka men inte synas”.
– Det finns ett antal kollektivavtal på svensk arbetsmarknad som aldrig hade blivit tecknade om inte Anders hade funnits där, bakom kulisserna och dragit i vissa trådar.
Hon framhåller vidare hans engagemang för Industrifacken i Norden, inom EU och globalt.
– Du har drivit frågor om frihandel och rätt till trygga villkor för hela världens industrianställda.
Likaså för Teknikcollege, som är så viktigt för kompetensförsörjningen för svensk industri.
– Även det ett långsiktigt arbete som pågått i över tio år. Där kommer du att vara kvar en stund till och det är jag väldigt tacksam för.
Marie Nilsson framhåller Anders Ferbes starka lojalitet gentemot IF Metall.
– Är det något vi kommer att minnas dig för Anders – förutom din sångröst – så är det din starka känsla för att alltid, alltid sätta organisationens bästa i främsta rummet.

Prenumerera på nyhetsbrev

Publicerad 2017-05-22